İnegöl Köftesi
Posted on | February 3, 2010 | 13 Comments
Bazı tarifler vardır evde yapmayı pek aklımıza getirmediğimiz; yaparsak aynı tadı alacağımızı düşünmediğimiz ve yapılması zor olacağını varsaydığımız. İşte inegöl köfte de bunlardan biri diye düşünüyorum (tabii hali hazırda yöresinde bunu yapanlar hariç). İlk kez geçen baharda tesadüfen denk geldiğim inegöl köftesi tarifini yaptım, bütün malzemeleri harfiyen eklememe rağmen köfte pişerken yapıştı. İkinci denememde de aynı sonucu alınca tarifde yanlış/eksik birşey olduğundan emin oldum. Dün akşam biraz araştırma yaptım ve bu kez ilk tariften farklı olarak limon suyu eklemeden yaptım. Öğrendiğim kadarıyla asıl tariftede limon suyu, baharat ve ekmek içi gibi malzemeler asla kullanılmıyor. Köfteye kıyma dışında sadece soğan, karbonat ve tuz ekleniyor. Diğer önemli detaysa köftenin ilk aşamasının yapılıp ardından bir gece buzdolabında bekletilmesi. Özetle bugün yaptığım üçüncü deneme tam olması gereken lezzette ve kıvamda olunca siteye eklenmeye aday oldu. Artık evde nefis, restorant usulü inegöl köfte yiyebiliriz.
Malzemeler:
- 400 g dana kıyma (% 25 koyun & %75 dana karışım kullanabilirsiniz)
- 1 adet soğan (ince rendelenmiş)
- 1 tatlı kaşığı (5 g) karbonat (baking soda)
- 1 tatlı kaşığı tuz (deniz tuzu için kullandığım ölçü)
Yapılışı:
Kıymayı malzemeleri eklemeden birkaç dakika yoğurun. Karbonatı ekleyip birkaç dakika daha yoğurmaya devam edin. Tuzu ekleyin ve kıyma yumuşayana kadar yoğurun. Üzerini kapatıp buzdolabında 24 saat dinlendirin. Pişirmeden önce soğanı ekleyip yoğurun. Parmak inceliğinde şekil verip yağsız tava yahut ızgarada pişirin. (Ne kadar ince yaparsanız her yanının o derece eşit pişmesini sağlarsınız).
Comments
13 Responses to “İnegöl Köftesi”
Yorum Ekle
February 3, 2010
ah olsa da yesek!! super gorunuyor.
February 4, 2010
inegöl köfteyi sevmeyen var mı acaba?
sabah sabah köfte yiyesim geldi! Elinize sağlık.
February 4, 2010
Cok guzel gorunuyor, piserkende mis gibi kokar degilmi?
Ellerine saglik.
Deneyecegim.
February 4, 2010
harika goruyor.bizde isteriz ondan.mumkunse piyazda alayim yanina.ellerine saglik
February 9, 2010
Dun aksam yaptim. Hem yapilisi pratik hem de cok lezzetl!! herkese tavsiye ediyorum. Ellerine saglik semacim!!:)
March 24, 2010
Sema’cim, pende yaptim super oldu:)yedigim en guzel koftelerden pir tanesi oldu! Paylasimlarin icin coook tessekkurler!
March 25, 2010
Lutfu’cum birsey degil, senin de ellerine saglik; yaptigin koftenin guzel olmasinda senin mutfakta ki deneyiminin fazlasiyla katkisi olmustur eminim.
April 27, 2010
Gerçektende evde denemeyi bende hiç düşünmemiştim ellerine sağlık en kısa zamanda deniycem
April 28, 2010
Ruya tesekur ederim. Begenecigini dusunuyorum!
April 29, 2010
şu an ben de yapıyorum.Sitenin kimliğinden belli kesin güzel olacak
September 24, 2010
bir inegöllü olarak inegöl köfteye karbonat knulmadığını söylemeden gecemedim, ayrıca parmak seklinde de olmaz, yuvarlak olması gerekir.
inegölden sevgiler, herkese afiyet olsun.
September 25, 2010
Ali bey, inegol koftesini yapmadan once on arastirma yaptim ve bircok sayfadan yapilisi ve ortaya cikisi ile ilgili yazilar okudum fakat ne yazikki internet ortaminda okudugumuz her bilgi dogru anlamina gelmiyor cunku bu kaynaklarda birbirinden tamamen farkli yapilis sekilleri mevcut. Bende sonuc olarak deneyip tat olarak en yakin buldugum tarifi uyguladim. Eger bildiginiz tarifi bizimle paylasirsaniz deneyip gorme sansimiz olacaktir. Tesekkurler
September 27, 2010
sema hanım, inegöl köfte yapımında kullanılan kıyma orta yağlı olması gerekir(dana). içine çeşit çeşit baharat veya malzeme konulmadığından kıyma ne kadar güzel seçilirse köfte de o kadar lezzetli olur. çiğ köfte yapar gibi kıyma da o kadar fazla yoğrulmalıdır.(tuzunu ekleyerek). 24 saat kadar beklettikten sonra ince kıyılmış soğan ekleyip karıştırılır. mangalda hafif ateşte pişirilip piyaz eşliğinde afiyetle yenir.
ama ben yinede inegöl köfteyi, inegöl de yemenizi tavsiye ederim…